• 24.05.2022

Poštovani umjetnici izvođači, članovi HUZIP-a,

 

izvještavamo vas da je 23. svibnja 2022. započela isplata vaših izvođačkih naknada koje je, na osnovi vaše punomoći, HUZIP prikupio od svih onih korisnika koji su tijekom 2021. godine koristili vaše snimljene izvedbe.

 

Kao i uvijek, vaše su naknade izravno ovisne o tome koliko su snimke na kojima sudjelujete korištene u programima radio i TV postaja, te su stoga naknade nekih naših članova  ove godine porasle, dok ima i onih kojima su naknade osjetno niže prvenstveno zbog manjeg opsega korištenja njihovih snimaka.

Tu primjerice vrlo važan utjecaj na visinu izvođačkih naknada ima premijerno ili reprizno emitiranje nekih TV serija na Novoj TV i RTL-u koje imaju izrazito mnogo epizoda. Razlike u visini naknade za izvođače glazbe u tim serijama mogu zaista biti više nego značajne, ovisno da li se neka serija u toj godini emitira ili ne.

 

Nadalje vas želimo izvijestiti da su novim Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, koji je stupio na snagu 22. listopada 2021. godine, u naš pravni sustav uvedena neka nova prava za umjetnike izvođače koja se ostvaruju putem organizacije za kolektivno ostvarivanje prava, dok je za neka, od prije postojeća prava, izmijenjena terminologija i nazivlje, te je stoga bilo potrebno adekvatno tome uskladiti i tekst HUZIP-ove punomoći.

Vašu važeću punomoć možete nadopuniti s novim pravima putem „HUZIP Online“ aplikacije ili ispunjenjem novog odgovarajućeg obrasca Punomoći kojeg možete potražiti na https://www.huzip.hr/hr/izvodjaci.

Pozivamo vas da novu punomoć potpišete što prije kako bi i ubuduće mogli ostvarivati vaša prava koja se prema Zakonu ostvaruju kolektivno.

Radi Vašeg lakšeg snalaženja, popis svih prava koja se ostvaruju kolektivno, a koja su navedena u novom obrascu punomoći, sa kratkim objašnjenjem, možete naći ovdje.

 

VAŽNO! Pozivamo naše članove koji još ne koristite našu komunikacijsku aplikaciju „HUZIP Online“ da zatraže lozinku i započnu koristiti navedenu aplikaciju koja omogućuje prijavu snimljenih izvedbi, uvid u sve detalje o isplati, potvrde o isplaćenom primitku, dohotku i uplaćenom porezu, kao i sve detaljne informacije o vlastitim snimkama kao i drugim izvođačima koji su na njima sudjelovali. Korisničko ime i lozinku za korištenje „HUZIP online“ sustava možete zatražiti ovdje 

 

Sve aktualnosti iz rada HUZIP-a, kao i informacije o zaštiti Vaših osobnih podataka možete pronaći na našoj web stranici www.huzip.hr.  

 

Stojimo vam i dalje na raspolaganju za svako dodatno pojašnjenje ili inicijativu, te Vas pozivamo da nam se u tu svrhu obratite na mail adresu huzip@huzip.hr

 

Eventualne primjedbe na obračun naknade možete uputiti putem argumentiranog pisanog Zahtjeva za naknadni obračun Upravnom odboru HUZIP-a, u roku od 30 dana po isplati naknade.

Upravni odbor HUZIP-a će sve eventualne zahtjeve razmotriti na svojoj sjednici 12. listopada 2022. godine, te Vas o svojoj odluci izvijestiti.

 

VAŽNO: Prijave Vaših snimljenih izvedbi za obradu podataka za 2022. godinu primaju se do zaključno 15. siječnja 2023. godine