• 13.05.2024

Poštovani umjetnici izvođači, članovi HUZIP-a,

obavještavamo vas da je dana 14. svibnja 2024. započela isplata vaših izvođačkih naknada koje je, na osnovi vaše punomoći, HUZIP prikupio od onih korisnika koji su tijekom 2023. godine javno koristili i emitirali vaše snimljene izvedbe.

Kao i uvijek, vaše su naknade isključivo ovisne o tome koliko su snimke na kojima sudjelujete korištene u programima radio i TV postaja, te su stoga naknade nekih naših članova ove godine porasle, dok ima i onih kojima su naknade osjetno niže prvenstveno zbog manjeg opsega korištenja njihovih snimaka.

Posebno napominjemo da je promjenom programske politike HTV-a u 2023. godini značajno smanjen broj emitiranih repriza cjelovitih koncerata svih žanrova hrvatske glazbe, čime su automatski osjetno pale i naknade većem broju hrvatskih glazbenika.

Vrlo važan utjecaj na visinu izvođačkih naknada ima premijerno ili reprizno emitiranje nekih TV serija na Novoj TV i RTL-u koje imaju izrazito mnogo epizoda. Razlike u visini naknade za izvođače glazbe u tim serijama mogu zaista biti više nego značajne, ovisno da li se neka serija u toj godini emitira ili ne.

Za 2023. godini HUZIP je evidentirao i obradio ukupno 107.000 umjetnika izvođača sa ostvarenom izvođačkom naknadom.

VAŽNO! Pozivamo naše članove koji još ne koristite našu komunikacijsku aplikaciju „HUZIP Online“ da zatraže lozinku i započnu koristiti navedenu aplikaciju koja omogućuje prijavu snimljenih izvedbi, uvid u sve detalje o isplati, potvrde o isplaćenom primitku, dohotku i uplaćenom porezu, kao i sve detaljne informacije o vlastitim snimkama kao i drugim izvođačima koji su na njima sudjelovali. Korisničko ime i lozinku za korištenje „HUZIP online“ sustava možete zatražiti ovdje.

Sve aktualnosti iz rada HUZIP-a, kao i informacije o zaštiti Vaših osobnih podataka možete pronaći na našoj web stranici www.huzip.hr.
 
Stojimo vam i dalje na raspolaganju za svako dodatno pojašnjenje ili inicijativu, te Vas pozivamo da nam se u tu svrhu obratite na mail adresu huzip@huzip.hr  
 

Eventualne primjedbe na obračun naknade možete uputiti putem argumentiranog pisanog Zahtjeva za naknadni obračun Upravnom odboru HUZIP-a, u roku od 30 dana po isplati naknade e-mailom: huzip@huzip.hr ili poštom – HUZIP, Ivana Broza 8a, 10000 Zagreb.

Upravni odbor HUZIP-a će sve eventualne zahtjeve razmotriti na svojoj sjednici 24. listopada 2024. godine, te Vas o svojoj odluci izvijestiti.

 

VAŽNO: Prijave Vaših snimljenih izvedbi za obradu podataka za 2024. godinu primaju se do zaključno 15. siječnja 2025. godine